Agregat sufitowy do komory mroźniczej to urządzenie zamontowane na stałe w pomieszczeniu, w którym ma być utrzymywana ujemna temperatura. Agregat zamontowany na suficie nie zajmuje miejsca. Jeżeli zaś komora na stałe znajduje się przy kuchni lub magazynie zakładu produkującego gotową żywność, najczęściej montuje się w niej takie agregaty.
Są ciche, wydajne i energooszczędne. Wielu ludzi chwali także to, że rzadko odmawiają posłuszeństwa. System zabezpieczeń przed rozmrożeniem funkcjonuje bez zarzutu. W restauracji lub kawiarni takie komory mrożące żywność to rzadkość, choćby w dużych restauracjach zajmujących się także produkcją wyrafinowanych deserów lodowych pewnie takie komory się sprawdzają i są montowane. Zdecydowanie częściej natomiast można w nich spotkać inny niezbędny sprzęt elektryczny, którym są witryny chłodnicze restoquality. Takie witryny są przeszklone i mają półki o regulowanej wysokości. W praktyce oznacza to, że w takiej witrynie można trzymać trzypiętrowy tort – wystarczy wyjąć poziome półki, ażeby zrobiło się więcej przestrzeni. Podobną funkcję pełnią też szafy chłodnicze rm gastro, choć te niekoniecznie muszą być przeszklone. Mogą posiadać metalowe drzwi lub przeszklenie. W takich szafach trzyma się w restauracjach gotowe dania, które potem należy odgrzać. Na prawdę bardzo często są to zupy albo sosy organizowane dzień uprzednio. Poza tym w szafach chłodniczych przechowuje się warzywa, aby dłużej zachowały świeżość. Oraz gotowe desery, które muszą być przechowywane w niskiej temperaturze zanim poda się je gościom.
Więcej informacji: automat do bitej śmietany hendi.