Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście działa sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność przede wszystkim suszono.
Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych towarów spożywczych. Później stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o wiele prostsze. Teraz możemy przechowywać produkty spożywcze wręcz przez czas kilku miesięcy albo nawet rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i stosuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Metoda ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas potrzebny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co w dodatku ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Obecnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się także szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewyobrażalnie istotną funkcję i teraz wręcz nie wyobrażamy sobie życia bez takowych urządzeń.
Zobacz: szokowe schładzanie.