Mrożenie szokowe

Mrożenie szokowe

Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a dosłownie przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, w dodatku zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.

Znacząca większość towarów spożywczych można jednak zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na de facto długi okres czasu i cieszyć się nimi także wtedy, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać głównie sezonowe owoce i warzywa, które można zakupić wyłącznie przez pewien czas w roku. Oczywiście metodę mrożenia wykorzystujemy także do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych produktów. Każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym powinno się go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są niezwykle wygodne w użytkowaniu, więc można bez najmniejszego problemu obsługiwać je należycie już od pierwszego dnia. Istotne jest natomiast właściwe zastosowanie przestrzeni w takiej komorze, ażeby móc ze znakomitym skutkiem spożytkować miejsce. Wyłącznie wówczas będziemy posiadać pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania produktów znajdujących się w zamrażarce. Bez wątpienia wszystkie produkty do mrożenia należy również ze starannością podpisać, byśmy po kilku miesiącach lub w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.

Zobacz więcej: http://dawsonrentals.com.pl

Share

Dodaj komentarz