Ilość produktów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego typu wyrobów oraz dodatkowo zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader niekonwencjonalnych i mało znanych wyrobów wegańskich jest ze stuprocentową pewnością sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i niezbity rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym odbiega od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z takowych dań, które mogą wykonać w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby z pewnością, że w produkcie tym nie wynajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, zwłaszcza smaczny i posiadający kremową konsystencję. Wyselekcjonowanie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który ma możliwość być dodawany do sosów i kanapek , a oprócz tego wielu innego rodzaju potraw zwyczajnych jak i tych o charakterze zdecydowanie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i dwie łyżeczki musztardy. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, po czym otrzymujemy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.
Zobacz więcej: sojonez.
Ciekawie napisany artykuł, jaki jest niesamowicie wartościowy. Gratuluję pomysłu.