Urządzenia dla małej gastronomii są nieodłącznym elementem funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. Właściwie dobrany sprzęt wpływa na jakość wykonywanych usług, oraz przyspiesza proces przygotowywania potraw. W niniejszym artykule przedstawimy najważniejsze kryteria, jakimi trzeba się kierować podczas wyboru urządzeń dla małej gastronomii.
Funkcjonalność
Urządzenia dla małej gastronomii powinny być przede wszystkim funkcjonalne. Oznacza to, że powinny spełniać potrzeby lokalu gastronomicznego i umożliwiać wykonywanie różnorodnych zadań. Na rynku dostępne są urządzenia, które wykonują wiele funkcji równocześnie, np. kuchnie gazowe z piekarnikiem, grillami i płytami grzejnymi.
Wymiary
Wymiary urządzeń dla małej gastronomii powinny być dostosowane do ilości miejsca, jakim dysponuje lokal. Za duże urządzenia mogą skutkować zmniejszeniem powierzchni roboczej, co przekłada się na mocno utrudnione warunki pracy dla personelu.
Jakość wykonania
Jakość wykonania urządzeń dla małej gastronomii ma duże znaczenie dla ich trwałości i wydajności. Wysoka jakość stworzenia przekłada się też na bezpieczeństwo użytkowania i minimalizuje ryzyko awarii.
Koszt zakupu i eksploatacji
Koszt zakupu urządzeń dla małej gastronomii stanowi dla wielu właścicieli lokali gastronomicznych istotny czynnik. Trzeba natomiast pamiętać, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Warto zwrócić uwagę na koszty eksploatacji, jakie będą wynikały z użytkowania danego urządzenia.
Gwarancja i serwisowanie
Gwarancja oraz serwisowanie urządzeń dla małej gastronomii są istotne ze względów finansowych oraz funkcjonalnych. W sytuacji awarii, bądź konieczności przeprowadzenia naprawy urządzenia, szybka reakcja serwisu może mieć wpływ na tempo działania lokalu.
Energia elektryczna czy gaz
Decydując się na urządzenia dla małej gastronomii, powinno się zwrócić uwagę na rodzaj zasilania. Najczęściej stosowanymi źródłami energii są gaz i energia elektryczna. Wybór dobrego źródła energii uzależniony jest od indywidualnych potrzeb lokalu, np. ilości potraw, które będą organizowane równocześnie, oraz od lokalnych przepisów.
Więcej informacji na stronie: wyposażenie do pizzerii.